Dali

2 april 2026 - Dali, China

2/4. Het hotel zelf was heerlijk rustig met een lekker breed bed. We werden om 7:45 gewekt (voordat onze wekker afging) door de muziek uit de omroepinstallatie van de school die naast het hotel staat. Dat begon met het volkslied en daarna om de zoveel tijd riedeltjes als de kinderen iets moesten gaan doen. Dat gaat gedurende de hele schooldag door, variërend van 1 minuut een soort jingle tot iets wat lijkt op grammatica van zo’n 5 minuten. Vandaag een droge dag dus na het ontbijt gingen we de stad weer in. Eerst naar de Zuidpoort, waar op de kaart een park naast lag. Het park bleek te zijn opgeslokt door kramen, een hotel en een gigantisch restaurant. Terug richting hotel, omdat de temperatuur opliep en we wat op de kamer wilden leggen. Koffie in het hotel gedronken; lekker maar sterk. Toen wilden we naar het marmer museum dat volgens onze ( oudere) reisgids net buiten de Noorderpoort moest liggen. Niet te vinden! We hebben de Noorderpoort beklommen en daar wel even lekker gezeten, tot get toch begon te druppen. Terug het oude centrum in, waar ik mbv een vertaalapp anti-verkoudheids-en antihoest-pillen kocht. Ik ben benieuwd, mag ze 2x daags nemen dus ze zullen wel krachtig werken. Pizza gedeeld; best lekker om iets anders te eten dan Chinees.  Bij de Confusius tempel waar we langs kwamen hebben we even heerlijk op een overdekte bank de mensen gadegeslagen en de rest van de tempel bekeken. Er waren o.a. prachtige houtsnijwerken van Confusius, waarbij het lichaam grotendeels onbewerkt was. Zie foto’s. Weer  wat rondgelopen en foto’s gemaakt, thee gedronken in het hotel en boek uitgelezen (scheelt weer gewicht in de koffer).

Geappt met de reisagent (Tony van Henan Travel). We moeten morgenochtend om 7:00 bij het pickup-punt staan buiten het voetgangersgebied voor vervoer naar het vliegveld. We vliegen eerst naar Chengdu, moeten van daaruit naar het treinstation in Chengdu waar we de hogesnelheidstrein nemen naar Zhangjiajie, waar we ‘s avonds arriveren. Bij elkaar ruim 3000 km.
Helaas berichtte onze reisagent dat de treinen op 6 en 8 april, gepland voor onze vervolgreis, deels zijn vervallen. Hij gaat nu hard op zoek naar een oplossing.
Vanavond heerlijk gegeten in een restaurant waar veel Chinezen naar binnen gingen en waar de menukaart ook in het Engels was, een opluchting! Gekruid rundvlees, kleine visreepjes met gemengde groenten in sojasaus en zoetzure bloemensalade. Laatste was verrassend en heerlijk.
Gelukkig goed nieuws van Tony: de treintickets zijn geregeld maar deels 2e klas. Alleen de tickets naar onze eindbestemming Hongkong nog niet.

1. Mar Pollmann:
    4 april 2026
    Oh, die Confucius, in alle soorten en maten. Er zitten prachtige bij. Had nog even gegoogled of Dali belangrijk was in de Confuciusleer, of z’n woon- dan wel geboorteplaats, maar kon zogauw niks vinden. Maar die school vlak naast jullie…ben je verlost van de tegelsnijder, krijg je dit! En inderdaad ‘De Brandende Aarde’ uit? Ik zag ‘m ergens liggen op een tafeltje. Op een foto dan hè. Gelukkig hebben jullie een goede reisagent, alles weer rond. En die bloemen salade? Heel benieuwd